Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΤΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ



Ένα σημείο που δεν πρόλαβα να διευκρινίσω με την διάθεση της δεύτερης έκδοσης του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ είναι το τι παραπάνω θα βρείτε στην δεύτερη έκδοση ως προς την προηγούμενη που έχετε αρκετοί χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

Σε πρώτη φάση έχουν εγκατασταθεί και οι τελευταίες ενημερώσεις του Ubuntu λίγο πριν την διάθεση του 9.04 / Επιπλέον έχουν γίνει και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις των περιεχόμενων προγραμμάτων (ο Firefox 3.09 / Open Office 3.01 / Picasa 3 (stable πλέον) / ο JDownloader αναβαθμίστηκε στην τελευταία του έκδοση v0.4936 --- είχε παρατηρηθεί στην πρώτη έκδοση του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ πως όταν του έδινες κάποια Links για κατέβασμα έτρωγε αρκετή ώρα να κατεβάσει τις δικές του αναβαθμίσεις και έπειτα ξεκινούσε με τα links που δίναμε --- / ο Opera σε v 9.64 / ενημερώθηκαν τα addons του Firefox στις τελευταίες τους εκδόσεις / definitions & updates για το Avast antivirus εώς τα τέλη Απριλίου και αρκετές επίσης ενημερώσεις σε πολλά προεγκατεστημένα προγράμματα).

Επιπλέον έγιναν αρκετές ρυθμίσεις και διορθώσεις σε πολλά σημεία που επεσήμαναν όλο αυτό τον καιρό πολλοί χρήστες του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ. Άλλαξε για παράδειγμα το μέγεθος των γραμματοσειρών αφού οι περισσότεροι το έβρισκαν αρκετά κουραστικό (πολύ μικρά είπαν όλοι πως τα έβλεπαν όλα και λογικό είναι αφού η πρώτη έκδοση ήταν optimized κυρίως για οθόνες με ανάλυση 1024χ768) και πλέον το desktop είναι ''optimized'' κυρίως για οθόνες με ελάχιστη ανάλυση 1280χ1024 (όσο παραπάνω μπορείτε βέβαια ακόμη καλύτερα είναι).

Προστέθηκαν αρκετοί επιπλέον drivers για αύρματες κάρτες δικτύου και για εκτυπωτές/πολυμηχανήματα (αφού είχαν διαπιστωθεί κάποιες ελλείψεις στην πρώτη έκδοση). Υπάρχουν αρκετές επιπλέον γραμματοσειρές.Κάποια επιπλέον προγράμματα που ζήτησε αρκετός κόσμος ( πχ AviDEMUX / Gnome Baker / Scanner utility κτλ) Στα παιχνίδια προστέθηκε το γνωστό ΜΑΜΕ με 550 περίπου επιλεγμένα ένα προς ένα παιχνίδια που έκαναν θραύση την εποχή των ΟΥΦΑΔΙΚΩΝ (με δυσκόλεψε αρκετά μέχρι να το προσαρμόσω για να μπορεί να παίζει σωστά με κάθε τύπο και ανάλυση οθόνης) αλλά είναι όλα τα λεφτά !!!

Τώρα στα πιο σημαντικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν είμαι πλέον Μονομάχος αφού βρήκα και παρέα που βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη στα γραφικά και στις εκάστοτε δοκιμές ... Το νέο logo βασισμένο σε TUX το έστειλε μια κοπέλλα παρακαλώ, από την Αλεξανδρούπολη ... Στην διόρθωση προβλημάτων και bugs που δεν τα κατάφερνα δίνουν λύσεις δύο καλοί φίλοι (που ούτε καν τους γνωρίζω προσωπικά / μέσω internet μόνο /δεν είναι Έλληνες !!! - θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά σε άλλο post για αυτό το ζήτημα - ).

Σημαντική αλλαγή είναι η προσθήκη του GnoMenu αντί του κλασικού μενού του Gnome (σε πολλούς θυμίζει κάτι από windows αλλά προτιμήθηκε γιατί είναι όμορφο/ απλό / μαζεμένο / έχει συγκεντρωμένες σε ένα παράθυρο όλες τις σοβαρές λειτουργίες και γιατί δεν πρόκειται να ξενίσει τους αρχάριους που μέχρι τώρα ήξεραν μόνο από windows). Έχει προστεθεί επίσης το Ubuntu System Panel το οποίο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κύριο μενού ( αρκετά γνωστό σε όσους έχουν ασχοληθεί με την Linux MINT διανομή / επίσης πολύ ωραίο !!! ) καθώς και μια τρίτη εκδοχή για κεντρικό μενού όχι τόσο γνωστή αλλά επίσης πολύ ωραία (άντε πειραματιστείτε και λίγο !!!).

Πλέον είναι δυνατή η αναπαραγωγή HD Video και ήχου χωρίς προβλήματα για κάθε είδος αρχείου , όπως και για τα HD videos στο YouTube. Βελτιώθηκε η συμπεριφορά του 3D-Dock στο κάτω μέρος της οθόνης για υπολογιστές που δεν έχουν υποστήριξη για τα speciall effects.Σημαντική βελτίωση επίσης στα κολλήματα που συνήθιζε να κάνει το Media Center (XBMC) κάποιες φορές.

Το πλέον σημαντικό με την διάθεση της δεύτερης έκδοσης του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ είναι και η διάθεση αντίστοιχης έκδοσης στην Αγγλική γλώσσα αφού παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από χρήστες σε διάφορες χώρες όπου υπήρχαν και πολλά downloads. Επίσης ένας ακόμη λόγος είναι ότι ζητήθηκε και μια Αγγλική έκδοση από πολλούς Έλληνες από Αμερική / Καναδά που ήθελαν να δώσουν τον ΜΟΝΟΜΑΧΟ σε φίλους τους που όμως δεν μιλούσαν Ελληνικά. Ήδη η σελίδα του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ στα Αγγλικά έχει αρκετή επισκεψιμότητα όπως μπορείτε να δείτε , και τα downloads την πρώτη εβδομάδα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 600 !!!

http://www.monomaxos.gr/eng.htm

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως ήταν απαραίτητη η δημιουργία Αγγλικής έκδοσης (Έχει βέβαια τα Ελληνικά σαν δεύτερη γλώσσα) αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ σε άλλη εκτός από την Ελληνική παρόλο που δίνεται η γνωστή επιλογή στον χρήστη όπως στο Ubuntu (έχουν αφαιρεθεί τα υπόλοιπα γλωσσικά πακέτα).

Στην Αγγλική έκδοση θα βρείτε μερικές διαφορές στα προγράμματα (κυρίως αναβαθμίσεις θα έλεγα) , Google Earth 5 / Cairo Dock 2.4 / Filezilla / Wine κτλ.

* Δεν προτείνεται να κάνετε αναβάθμιση διανομής αν σας προταθεί από τις αυτόματες ενημερώσεις στην 9.04 έκδοση του Ubuntu γιατί θα προκαλέσει προβλήματα σε αρκετά ήδη εγκατεστημένα προγράμματα (πχ δεν θα λειτουργεί το Media Center). Προτιμήστε να κάνετε μερική αναβάθμιση ώστε να μην ξεφύγετε από την 8.10 έκδοση στην οποία βασίζεται ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ!!!

** Αν έχετε εγκατεστημένη την πρώτη έκδοση του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ στο σκληρό ο καλύτερος τρόπος να περάσετε στην δεύτερη έκδοση είναι η εκ νέου καθαρή εγκατάσταση, αφού οι αλλαγές που έχουν γίνει δεν περιορίζονται σε απλή προσθαφαίρεση πακέτων από τα αποθετήρια.

*** Σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο πολυσέλιδο e-book σε pdf μορφή με οδηγούς για ρυθμίσεις του ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ , με λεπτομερή ανάλυση με πολλές εικόνες για το πως κάνουμε διάφορα πράγματα ( πχ εγκατάσταση σε σκληρό δίσκο/usb flash/CD-DVD Rip /χρήση τερματικού /εγκτάσταση προγραμμάτων και συσκευών) και πολλά άλλα που ρωτάτε κατά καιρούς , από πιο απλά μέχρι πιο σύνθετα.

7 σχόλια:

  1. Κατ' αρχή σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.
    Μόλις κατέβασα την 2η έκδοση του Μονομάχου, η οποία είναι απλώς καταπληκτική. Ασχολούμε με το UBUNTU από την έκδοση 7.10 και έχω επίσης εγκαταστήσει όλες τις ULTIMATE εκδόσεις (από 1.8 μέχρι και την 2.1). Η συγκεκριμένη διανομή "δεν παίζεται". Συνέχισε την προσπάθεια, αν και δεν καταλαβαίνω πως μπορείς να βελτιώσεις το ΤΕΛΕΙΟ.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέχισε την καθ' όλα αξιέπαινη προσπάθειά σου.
    Χαίρομαι που βρέθηκαν και άλλοι γνώστες να βοηθήσουν στην βελτίωση μιας ήδη φανταστικής διανομής,όσον αφορά περιεχόμενα apps,παροχή όλων των codecs sound/video (που αλλιώς θα' πρεπε να εγκατασταθούν ένα προς ένα...)και την Ελληνική γλώσσα σε πρώτο φόντο,για να μας θυμίζει ότι υπάρχει και Ελληνικό Linux,δηλ. άνθρωποι που μπορούν να προσαρμόσουν ένα φανταστικό λειτουργικό σύστημα στις Ελληνικές απαιτήσεις,ώστε να μην αισθανόμαστε εκτός διεθνούς σκηνικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Μονομαχε!!
    Συγχαριτηρια για την αξιολογη δουλεια σου!!!!
    Εδω και τρεις μερες εχω εγκαταστησει το μονομαχος βερσιον 2 και εμεινα καταπληκτος:)
    Πριν ειχα καθαρα το ουμπουντου 8.04:) επειτα 8.10:) και για λιγες μερες το 9.04 με αρκετα προβληματακια..τουλαχιστον για καποιο χρηστη οπως και του λογου μου που δεν τα παω καλα με τις εντολες:(
    Φυσικα πριν απο το υμπουντου δοκιμασα και αλλες διανομες!!Αλλα το ουμπουντου ειναι αυτο που με κερδισε!!!
    Και με την ευκαιρια να πω και ενα Μεγαλο Ευχαριστω στα Παιδια τις Ελληνικης κοινοτητας του υμπουντου για τη καταπληκτικη τους δουλεια!!!

    Φιλε Μονομαχε μας εδωσες την ευκαιρια σε αυτη την αγαπημενη διανομη ουμπουντου τη δικη σου υπογραφη (MONOMAXOS)με ενα περιβαλλον φανταστικο!!!
    Ενα πιατο με ολα τα αγαθα στο μενου του!!!
    Χιλια Ευχαριστω!!!
    Να'σαι καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα!!!
    Φιλε Μονομαχε, τα φωτα σου παρακαλω!!
    Ερωτηση?
    Στην Διαχειριση ενημερώσεων
    υπαρχουν 50 Συμαντικες ενημερωσεις ασφαλειας.
    φυσικα εκτος την αναβαθμιση τις διανομης 9.04
    τα υπολοιπα μπορω να τα αναβαθμισω?
    και στο δευτερο παραθυρο,μου βγαζει το εξης μυνημα...

    Δεν ειναι Δυνατη η εγκατασταση ολων των ενημερωσεων.

    Εκτελέστε μια αναβάθμιση διανομης για να
    εγκαταστήσετε όσες το δυνατόν περισσότερες
    ενημερώσεις.

    αυτο μπορει να οφειλεται σε:
    ° μη ολοκληρωμενη αναβαθμηση
    ° προβληματα με εγκατεστημενο λογισμικο
    ° σε ανεπισημα πακετα λογισμικου
    ° αν χρησιμοποιειτε μια εκδοση υπο αναπτυξη

    (και εδω ποιο κατω οι επιλογες)

    Μερική αναβαθμιση ...και ποιο δεξια ...Κλεισιμο.

    Το ερωτημα μου ειναι..
    να κανω την ( Μερική αναβαθμιση)Η δεν χρειαζετε?
    Και ποιο πανω που γραφεις για τον firefox 3.09 ..
    Σε μενα ειναι η 3.0.8

    Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ουπς Σορρυ!!!
    Πως μου ξεφυγε:)
    Μολις το προσεξα,εχεις γραψει πως μπορουμε να κανουμε την
    Μερικη αναβαθμιση!

    Ερωτηση?
    Υπαρχει περιπτωση να δουμε την βερσιον 2 και σε 64 bit!!

    ΕΥχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμμ αυτό με την 64bit έκδοση καλή ιδέα είναι αλλά ξεφεύγει λιγάκι από την όλη ιδέα αφού γενικότερα το project απευθύνεται σε αρχάριους .... Και για ναμαι ειλικρινής κανένας γνωστός μου αρχάριος δεν έχει ακούσει ποτέ για εκδόσεις 64 bit λειτουργικών συστημάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή